Sayfalar

11 Mart 2014 Salı

ÖNEMLİ İCADLAR VE SAHİPLERİ



Günlük yaşantımızda kullandığımız eşyaların kimler tarafından bulunduğunu hiç düşündünüz mü? Eğer cevabınız hayır ise; bir kısmını hemen  şimdi öğrenebilirsiniz.
İşte icadlar ve sahipleri:
devamı için Tık Tık...



AEROSOL -> GOODHUE – SİLLİVON

AKÜ -> PLANTE

AMPUL -> EDİSON

ARŞİMED BURGUSU -> ARŞİMED

ASANSÖR -> E. OTİS

BALON -> MONTGOLFİER KARDEŞLER

BAROMETRE -> TORİÇELLİ

BARUT(DUMANSIZ) -> SCHULTRE

BENZİN MOTORU -> N. OTTO

BİSİKLET -> K. MACMİLLAN-> J.K.STARLEY

BUHAR TRİBÜNÜ -> PARSONS

BUHARLI GEMİ(GELİŞMİŞ) -> FULTON

BUZ MAKİNESİ -> GORRİE

ÇAMAŞIR MAKİNESİ -> HURLEY MACHİNE CO.

ÇELİK(PASLANMAZ) -> BREARLEY

ÇİMENTO -> ASPDİN

DAKTİLO -> C. LATHAM..

DENİZALTI -> OHN HOLLand

DİNAMİT -> NOBEL

DİNAMO -> PİCİNOTTİ

DİZEL MOTORU -> DİEZEL

DOKUMA MAKİNESİ -> HARGREAVES

DPT -> P. MULLER

DÜRBÜN -> LİPPERSHEY

ELEKTRİK SÜPÜRGESİ -> CECİL BOOTH

ELEKTRON MİKROSKOBU -> KNOLL VE RUHKA

FOTOĞRAF(İLK ŞEKLİ) -> NİEPCE

GEİGER SAYACI -> J. H. W. GEİGER

GRAMOFON -> BERLİNER

HAVA POMPASI -> GURİCKE

HELİKOPTER -> SİKORSKİ

HESAP MAKİNESİ -> PASCAL

HOPARLÖR -> RİCE/KELLOGG

HOVERKRAFT -> C. COCKERELL

İNSÜLİN -> BANTİNG VE BEST

JET UÇAĞI -> OHAİN

KAĞIT İMALİ(SELÜLOZDAN) -> DAHL

KARBON 14 TARİHLEMESİ -> W. F. WİLLARD

KARBÜRATÖR -> DAİMLER

KAUÇUK -> GOODYEAR

KRONOMETRE -> HARRİSON

LAZER -> C.H. TOWNES

LOKOMATİF -> STEPHENSON

MATBAA -> GUTENBERG

MATKAP -> G. SOMMEİLLER

MİKROFON -> BERLİNER

MİKROSKOP -> JANSSEN

MORS ALFABESİ -> SAMUEL MORS

MOTOSİKLET -> DAİMLER

NAYLON -> DU PONT LABORATUVARI

NEON LAMBASI -> CLAUDE

OTOMOBİL(4 TEKERLİ) -> BENZ-> DAİMLER

PARAŞÜT -> VERANZİO

PARATONER -> BENJAMİN FRANLİN

PİKAP -> EDİSON

PİL -> VOLTA

PLANÖR -> OTTO LİLİENTAHİ

PROJEKTÖR -> SPERRY

RADAR -> TAYLOR VE YOUNG

RADYO -> MARCONİ

RADYOAKTİVİTE -> A. BECQUEREL

RADYUM -> CURİE’LER

RENKLİ FİLM -> WESTCOTT

ROBOT -> E. SPERRY

ROKET -> GODDARD

RÖNTGEN TÜPÜ -> COOLİDGE

SESLİ FİLM -> ERNST RUHMER

SİNEMA MAKİNESİ -> LUMİERE KARDEŞLER

TELEFON -> GRAHAM BELL

TELESKOP -> KEPLER->GALİLEO

TELEVİZYON -> BAİRD

TELGRAF -> MORSE

TELSİZ TELGRAF -> MARCONİ

TERMOMETRE -> FAHRENHEİT->GALİLEO->CELSİUS->REAUMUR

TEYP -> POULSEN

TRANSFORMATÖR ->STANLEY

TÜKENMEZ KALEM -> L. BİRO

UÇAK -> WRİGHT KARDEŞLER

UZUNÇALAR -> PETER GOLDMARK

VİDEO -> A. PONİATOFF

VİNÇ -> ROMALI VİTRUVİUS

YALAN MAKİNESİ -> JOHN LARSON

YOL İŞARETLERİ -> PEREY SHAW

ZEPLİN -> KONT VON ZEPPELİN

Gelmiş Geçmiş En Önemli 10 icat

Mucitler olmasaydı ne yapardık? Evet aslında çok güzel bir soru ve cevabı da eminim kulağa hiç hoş gelmiyordur. Geçmişte icad edilen onlarca icat bizi bu günlere getirdi. Telefon, bilgisayar, otomobil, mp3 çalar, günlük hayatımızda kullandığımız birçok materyal eski buluşların günümüze aksetmesi sayesinde. Gelin hep birlikte bakalım dünyamızı değiştiren ve bugünün temellerini atan En Önemli 10 icata.

1-Bilgisayar
İnsanlık tarihindeki ilk hesaplamaya yarayan icadın abaküs olduğunu herkez bilir. Abaküsün icadından itibaren çeşitli bilim adamları üçbin yıl boyunca bu icada birşeyler ekledi. Gerçek manada bilgisayar 1941 yılında Berlin de geliştirilmeye başlandı ve 1947 yılında Amerika’ da 30 ton ağırlığında bir ev büyüklüğünde bir bilgisayar üretildi. Aslında bu icat birçok yeniliğin başlangıcı oldu ve inanınlmaz derecede hızlı bir gelişim gerçekleştirip hayatımızın her alanında kendini gösterdi. Vazgeçilmezlerimizin arasındaki buluşlardan olan bilgisayar en önemli on icat arasında listemizde bir numarada yer alıyor.

2-Televizyon
Dünyanın küreselleşmesindeki rolü en az bilgisayar kadar olan televizyonun icadı John Logie Baird tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Her nekadar gününüz televizyonuna benzemesede görüntüyü mekanik bir ortamdan bize yansıtmayı başarmıştır.En önemli on icat  arasında iki numarada yer alıyor.

3-Telefon
Başlığımızı görür görmez aklınızın bi köşesinden geçmiştir telefonun hayatımızdaki yeri ve önemi. Olmazsa olmaz dersek yalan söylemiş olmayız heralde. Her geçen gün yenilenen akıllı ünvanını alan ve gelecekte de gelişmeye devam edecek olan telefonun icadı 1876′da Alexander Graham Bell tarafından gerçekleştirlmiştir. Konuşmayı teller aracılığıyla karşı tarafa iletmeyi başaran Graham bugünki telefonları görseydi şaşkınlık içersinde kalırdı heralde. Telefon En önemli on icat arasında 3 numarada yer alıyor. 

4-Otomobil
Önemli olan tüm icatlara baktığımızda şuan hayatımızın olmazsa olmaz ve vazgeçilmezleri olduklarını görüyoruz. Otomobilin önemini uzun uzun anlatmaya gerek duymadan nasıl ortaya çıktığına bakalım. İlk otomobil Fransız mühendisler tarafından 1891 de icat edildi. İlk araç iki kişilik üç tekerlekli ve  motorun arka iki tekerleği döndürmesiyle hareket ediyor ve el ile fren yapılıyordu. En önemli on icat arasında 4 numarada yer alıyor otomobil.

5-Ampul
Evimiz, iş yerimiz, sokaklarımız, ve tüm dünya ışıl ışıl ise bunu Thomas Edison’ a borçluyuz. Edison 1880 yılında 40 saat boyunca yanabilen ilk ampulu geliştirdi ve bütün dünyanın aydınlanmasına en büyük katkıyı yaptı. Kendisini saygıyla yad ediyoruz. Ve icadımız En önemli on icat arasında 5. sırada yer alıyor.


6-Penisilin
Zararlı bakterilerin öldürülmesinde kullanılan penisilin bir antiboytiktir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık alanında çok önemli bir buluş olan penisilin menenjit, boğaz enfeksiyonu, zatüre, bel soğukluğu ve kangren gbi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. 1928 yılında Londra’da Sir Alexander Fleming tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. En önemli on icat arasında 6. sırayı alıyor.

7-Dikiş Makinesi
Bugünki dikiş makinesine benzeyen ilk dikiş makinesini 1830 yılında, Barthelemy adındaki yoksul bir Fransız terzisi keşfetmiştir. Bu büyük keşif, el terziliği ile geçimini sağlayan insanların bir araya gelip işlerini kaybetme korkusuyla  makinanın üretildiği yeri yakıp yıkmalarıyla büyük bir çıkmaza girmiştir. Aynı yıl içinde New Yorkta Walter Hunt adında bir adam, iğnesinin ucunda delik olan ve ipliğin bu delikten geçmesiyle çalışan bir dikiş makinesi icat etti. Kıyafetlerimizin gelişmesi ve modanın oluşumunu Walter’ a borçluyuz. En önemli on icat listesinde 7 numarada yer alıyor.

8-Buharlı Motor 
Buharla çalışan motorun üretilmesiyle endüstri devrimi başlamış ve sanayileşmenin en büyük adımı olmuştur bu icat. Hayvan gücünden makinanın inanılması zor gücüne adım atan insanlar her gün bu gücü kullanacakları yeni bir alan keşfediyorlardı. 1968′de buhar motorunu üreterek patentini alan Thomas Newcomen’ e minnettarız. En önemli on icatlar dan 8. si oluyor.

9-Kamera
Günümüzde elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızla birleşmiş an’ı yakalamamızı ve yıllar sonrasına aktarabilmemizi sağlayan bu büyük icat Amerikalı mucit ve işadamı George Eastman tarafından geliştirilmiştir. En önemli on icat’ ın içinde 9 numarada.

10-Tekerlek
En önemli icatların başında sayılabilecek olan tekerleğin, net bir tarih olmasada yapılan kazı ve arkeolojik çalışmalarla  5000 yıl öncesine kadar dayandığı belirtilmektedir. Tekerleğin o dönemde hangi ihtiyaca binaen keşfedildiği bilinmemekle birlikte ulaşım ve taşıma gibi hizmetlerde asırlarca hizmetlerimizde kullanılmıştır. En önemli on icat arasında 10. sırada yer alıyor.


VE EK OLARAK 

Yazı (M.Ö. 3500): Tarih kitaplarımızda yazının Sümerler tarafından bulunduğu yazar. Daha yenilikçi yaklaşımlar ise yazının aynı dönemde Mısır uygarlığı tarafından bulunduğunu, yani yazının dünyadaki iki farklı uygarlığın aynı zamanda bulduğu bir şey olduğunu söylüyor. Yazının bulunması, insanlık tarihinde bilgi adına atılmış ilk adımdır.

Takvim (M.Ö. 45): Takvimler astronomik olaylara göre ayarlanır. Evrende bizim için en önemli iki astronomik hadise de güneş ve ay olduğuna göre takvimlerimizi bunlara göre ayarlamamız son derece doğal. Bugün kullandığımız Gregoryen takvimin babasını, M.Ö. 45 yılında Sezar hazırlamış. Bu takvimin başlangıcı da Cleopatra ile ilk buluşmasıymış. Ancak bu takvim 128 yılda bir 1 gün atarmış. Bunu engelleyecek ince ayar 15 Kasım 1582'de yapılmış.


Pusula (206): Pusula, eski Çin hanedanlıklarından Qin'in bilim adamları tarafından keşfedilmiş. Çinli büyücüler, mıknatıs taşlarını fal bakarken kullanıyormuş. Sonunda birileri mıknatıs taşlarının belirli bir yönü gösterebildiğini fark etmiş ve ilk pusula böylece ortaya çıkmış. Ancak bu pusuladan çok, bir platformun üzerine bırakılmış bir kaşıkmış. Manyetize edilmiş bir iğnenin yuvarlak bir kutuya konması ise 850 ile 1050 arasında bir zamanda, yine Çin'de gerçekleşmiş. Pusula olmasaydı neler olurdu bir düşünsenize!

Matbaa (1439): Yazılı bilgiyi ucuz olarak kitlelere ulaştırmak mümkün olmasaydı Rönesans da olmazdı, Pazar sabahı tam sayfa çengel bulmaca çözme keyfi de. Matbaa için gerekli çabaları Johann Gutenberg göstermiş ama safça bir insan olduğundan sürekli kandırılmış. İlk basılan İncil de Bay Gutenberg tarafından değil, makinesine el koyan ortağının oğlu tarafından matbaaya gitmiş. Neyse ki kitaplarda hep Gutenberg'in ismi var da adamcağızın kemikleri sızlamıyor.

Mekanik saat (16. yy): Saati öğrenmenin tarihi kısmıyla ilgilenmeyelim, o kısım epey uzun. 1577'de dakikayı gösteren ilk saat yapılmış. Jost Burgi'nin amacı, astronomların kullanacağı bir yardımcı üretmekmiş.1656'da sarkaç icat edilmiş, bu da saatleri daha güvenilir hale getirmiş. Koluna saat takan ilk kişi ise Fransız matematikçi ve filozof Blaise Pascal. Yıllardan 1660. Saat kavramını standartlarına oturtan ise 1878'de Sir Sanford Fleming olmuş.

Mikroskop (16. yy): Lensler ve büyüteçler, Antik Yunan uygarlığında bile biliniyormuş. Ancak onlar bu lensleri yapmayı değil, sadece ortası kenarlarından daha geniş kristallerin etkilerini biliyormuş. 1590'da iki gözlük imalatçısı Zaccharis Janssen ve oğlu Hans, bir tüpün içine dizdikleri lenslerin yakındaki bir cismi 10 kat yakına getirdiklerini fark etmiş. 1700'lü yılların başında Anton van Leeuwenhoek, 270 kat büyüten bir mikroskop yapmış ve olaylar gelişmiş!

Teleskop (1608): Cam, M.Ö. 3500 gibi bulunmuş ama lens haline gelmesi için 5000 sene geçmesi gerekmiş. Hans Lippershey, ilk lensi 1600'lü yılların başında yapmış. Aslında doğruyu söyleyelim, mikroskopta da okuduğunuz gibi çok önceleri de lensler yapılıyormuş ama nedense tarihe adını o yazdırmış. Teleskop ise 1609'da, ünlü İtalyan bilim adamı Galileo Galilei tarafından icat edilmiş. Bu teleskop cisimleri 30 kat büyütebiliyormuş. Aynalarla ışığı toplayarak daha performanslı bir teleskobu bulan kişi ise 1704'de Isaac Newton olmuş.

Buhar motoru (1698): Buhar motoru, endüstri devriminin başlamasına, dünya için iyi, o dönemde yaşayan zavallılar için pek fena bir sürü olayın yaşanmasına sebep oldu. İlk kez hayvan gücü aşılıyordu ve insanlar çılgınca sürekli bu gücü kullanacakları yeni alanlar buldular. Bunun için 1968'de buhar motorunun patentini alan Thomas Newcomen'e teşekkür etme nezaketini gösterdiler mi bilemeyiz tabii.


Elektrik (1832): Elektrik, elektron akışıyla enerjinin transfer edilmesi sonucu oluşur. Elektriğin M.Ö. 600'lü yıllarda bilindiği, Antik Yunanistan'da kürklere amber sürülerek statik elektrik elde edildiği yazılır. Amberleri kürklere o kadar çok sürerlermiş ki gözle görülen elektrik akımları bile oluşurmuş. Elektrik denince akla Edison'un gelmesi ise kendisinin başarılı bir halkla ilişkilerci olmasından kaynaklanıyormuş sadece. Yoksa buluşta katkısı olan daha pek çok bilim adamı var. Elektrikli sandalyeyi de maalesef Edison bulmuş. Laboratuvar ortamında elektriği ilk kez elde edebilenler ise aynı yıl ayrı ayrı çalışmalarla Michael Faraday ve Joseph Henry.

Plastik (1862): İnsan yapımı ilk plastik, 1862'de Alexander Parkes tarafından İngiltere'de yapılmış. Selülozdan yapılan bu madde, ısıtılıp yumuşatılarak kalıba dökülüp soğuyunca, kalıbın şeklini alarak çıkıyormuş. Bundan önce buna benzer bilinen tek madde Charles Goodyear'ın bulduğu yollarla işlenen doğal kauçukmuş.

Radyo (1895): Radyo, gelişimini iki buluşa borçlu: telefon ve telgraf. Bu ikisi olmasaymış radyo da olmazmış. 1860'ta İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, radyo dalgalarının varlığını keşfetmiş. İtalyan mucit Guglielmo Marconi, 1895'te ilk kez bilinçli olarak radyo dalgaları gönderip almayı başarmış. Ancak bugün modern radyonun mucidi, bir takım yasal düzenlemeler sonucu Nikola Tesla sayılıyor.

Penisilin (1928): Penisilin'in tüm ekmeğini Alexander Fleming yese de küfün antibiyotik etkisini ilk olarak 1896'da Ernest Duchesne keşfetmişti.
Tabii bilimsel olarak; yoksa taa Mezopotamya'ya, Maya uygarlıklarına dönmemiz gerek. Yani besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi olan stafilokok bakterilerinin, penicillium cinsi küfle öldürülebildiğini kayda geçiren kişi Alexander Fleming'dir. Penisilinin tıptaki hayati önemi, ilk kez II. Dünya savaşı sırasında kanıtlanmış.

PC (1936): Kişisel bilgisayarı kim buldu diye sorarsak tek bir yanıt almamız biraz zor. Bilgisayar tek bir parçadan oluşmayan komplike bir makine ve haliyle üretimine sınırsız sayıda kişi katkıda bulunmuş. Bütün bu parçalar da ayrı birer icat olarak nitelenmeli belki de. Ancak ilk programlanabilir bilgisayar, Konrad Zuse tarafından üretilen Z1'dir. Yıllardan taa 1936. Ancak bu makinenin tarihini PC'ler için kullanmamız ne derece doğru bilemiyoruz. Aslında aramızda kalsın, hiç değil ama ne yapalım ki ilk örnek bu.

Transistör (1947): Transistör, bir devreyi açıp kapayan, bir sinyali güçlendiren, farklı dirençteki devre parçalarını birbiriyle uyumlu hale getiren, hmm, şeydir. Biz bilmiyoruz, öyle diyorlar.
Transistör için ayrıca elektrik elektronik camiasının en mühim keşfi de diyorlar. Ne yaptığını tam bilmesek de 1947'de transistörü buldukları için John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley'ye teşekkür borçluyuz sanırız.

Kalp pili (1950): Kalp pili, kalbin atış hızını ayarlayan bir cihaz. Kanadalı John Hopps, vücut sıcaklığının aniden düşmesi anlamına gelen hipotermiya'ya çare bulmak için radyo dalgalarıyla vücut sıcaklığını artırmaya çalışırken, tesadüfen kalbin durduğunda mekanik olarak tekrar çalıştırılabildiğini keşfetmiş. İlk ürettiği kalp pili o kadar büyükmüş ki vücudun dışında taşınması gerekiyormuş.

Lazer (1960): LASER, "Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. İlk kez 1917 yılında Albert Einstein tarafından "hayal edilmiş". 1954'te "maser" denilen teknoloji bulunmuş, "light" kelimesi yerine "microwave" kelimesini koyun. Lazerden tek farkı görünmez olmasıymış. 1958'de "maser"in mucitleri Charles Townes ve Arthur Schawlow, görünür bir lazer üzerinde çalışmışlar ancak ilk optik lazer ışınını yaratan kişi Theodore Maiman olmuş.

Cep telefonu (1973): Cep telefonu düşüncesi 1947'de ortaya çıkmış. Arabalara nasıl telefon yerleştireceklerini düşünen bilimadamları, yüksek güçlü vericileri aralıklı olarak yerleştirmektense düşük güçlü ucuz vericileri sık aralıklarla yerleştirmenin daha başarılı bir sistem olduğunu düşünmüşler. Tabii o sırada bunu yapabilecek teknoloji ortalarda yokmuş. Martin Cooper, modern cep telefonu cihazının mucidi sayılıyor. İlk cep telefonu görüşmesini 1973 yılının Nisan ayında o yapmış. 1977'de ilk cihaz imal edilmiş ve 2000 tane sınırlı sayıda üretilerek piyasaya çıkmış.

İnternet (1991): İnternetin büyükbabası ARPAnet'in ilk çalışmaları, soğuk savaş döneminde yapılmış. Amaç, yeni bulunan NCP (Network Control Protocol) protokolü sayesinde birbirine bağlanabilen bilgisayarlarla birbirine uzak iki askeri üs arasında bilgi akışını devamlı tutmakmış. 1968'de artık ağır kalan ARPAnet yerine NSFnet kurulmuş ve bu sefer ağa üniversiteler de bağlanmış. Bu ağ, bugün internet dediğimiz devasa şeyin omurgasını oluşturmuş.

Tekerlek: Maalesef ilk tekerleği kimler buldu bilemiyoruz. Yani düşünürseniz aslında özel bir seçim olmasını sağlayacak bir hikayesi yok. Tabii şu an elimizin altındaki farede bile olması, özel bir seçim olması için kafi bir neden denebilir. Tekerleğin icadından önce ağır cisimler kaydırılıyormuş. Bir gün zeki bir mağara adamı, kaydırılan şeyin altına tomruklar konursa daha rahat hareket ettiğini görmüş ve tekerlek için ilk adım atılmış. Sürtünmenin fark edilmesi ve tomruğun yontularak aks haline getirilmesi gibi çılgınca şeyler nasıl düşünüldü, aklımız almıyor. Biz olsak hala ittiriyor olurduk. :)

Not:Bilgiler diğer sitelerden toparlanmış ve düzeltilmiştir.

Fayda sağlaması dileğiyle...
Hoşçakalın

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder