Sayfalar

13 Ağustos 2014 Çarşamba

TÜRK USULÜ SİYASETİN 10 KUTSAL KURALI



Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerini izlerken, Türk siyasetinde başarılı olmak üzerine uzun uzun düşündüm. Son 10 yıldaki siyasi başarının ortak noktalarını kafamdan geçirdim, sonra da maddeler halinde özetledim. 

İşte size Türkiye’de siyasette başarılı olmak için bilmeniz gereken 10 taktik. Bu kurallar "olması gerekeni" değil, "geçerli olanı" gösteriyor. 




1. Donanım hiçbir sey, "dayılanma kapasitesi" her seydir! Önce dayılanma sanatını
öğren. Bu topraklarda, sözü yüksel olan değil, sesi yüksek olanı dinlerler. Bilgiyle değil böğürerek konuş! Ne kadar bağırırsan, o kadar haklı sanılırsın. 

2. “Körlerin ülkesinde tek gözlüler kral olur.”demiş Erasmus. Kendini fazla gelistirirsen kaybedersin! Az gelişmiş çoğunluğu arkana al, hep bu grubun üc adim ilerisinde yürü, sakın ha yüz adim ileride gitme! "Takip mesafesini" aşarsan seni bırakırlar! Unutma: Türkiyede siyaset, az gelişmişlerin oyunu alarak, çok gelişmişleri dövme sanatdır! 

3. Sadece kaybedenlere oynayarak kazanabilirsin! Kazananlar, senin numaralarını çabuk çözerler, sen kaybedenlere odaklan. “Nasıl kazandığını” göremeyip, “sonuç aldığın için” seni kutsarlar! Başarısızların başarı nesnesi ol; Senin üzerinden kendilerini başarılı olmuş sansınlar! Umut ve özdeşleşme garibin ekmeğidir! Unutma:Kaybedenler beklentileri alır, kazananlar gerçekleri satar! 

4. Fakirlere din, zenginlere ihale dagit! İki sınrsız kaynağı kullan: Menfaat ve maneviyat! Uzaktakilere manevi mesaj, yakındakilere maddi menfaat sağla.Kutsal bir zorba ol! "Buğdayla koyun, gerisi oyun" demis atalarimiz, siyasetin özü budur. Siyaset, kitlelere manevi mesajlar vererek, devletin maddi kaynaklarini ele gecirme sanatıdır.

5. Yolsuzluklarin yakalaninca, çapkınlığın birinci kuralını uygula: "Ölümüne inkar et!" Kanıtı gözüne soksalar da inkar et! Korkma, "sosyal ihale yasası" çift taraflıdır, sen taraftarlarına devlet ihalesi verirsin, onlar da sana "aklını ve vicdanını ihale eder!" Aklini sana ihale edenler somut kanıtlı yolsuzluğuna değil ağzındaki söze bakacaktır. Elini korkak alıştırma! Daha büyük yolsuzluk yap ve bu gücü rakiplerini ezmek için kullan! 

6. "Aslan yelesinde bit aranmaz" der atalarımız ama oldu ki yolsuzluklarin ortaya çıkarsa hemen yalanlarla kapatmaya calış. Yetmezse, yasakla! 3Y senin en kiymetli hazinendir: Yıldırıcı yaptirimlar, yalanlar ve yasaklar! 




7. Asla tutarli olma! Çelişkide rahmet vardir;) Tutarsız ol ki halk sende "kendini" bulsun! Söylediğin, yaptığın, inandığın birbirine uymasın. Dostların ve düşmanların, çıkarlarına göre değişsin. Korkma hataların ve hızlı dönüşlerin halkın hafıza gücü kadar hatırlanır! 

8. Stratejik düşün ama samimiymis gibi görün! İçten hesaplılığın en cini sen ol ama miting meydanlarında dünyanın derdiyle dertlenen ulvi ruhani lider gibi konuş. Bu arada az gelismis taraflarini sık sık sergile ki taşralılar sende "kendilerini bulup", seni "samimi" sansın! 

9. Türk gözleriyle düşünür! İnşaat ve yol gibi göz boyayan şeyleri çok yap. Gözle görülmeyen kültür, bilim, eğitim gibi seyleri ise boşver. Eğitim sistemini 10 yılda 25 kez değistirip sonunda her şeyi batırdın mı? Yüzde 48’i ilk ve orta okul mezunu olan (yani lise mezunu bile olmayan) bir toplumda hiç sorun degil! Sinavdan sıfır çekenlerin istatistiklerini yayınlamayı yasakla gitsin! 

10. Ekibini başarılı ve bağımsız beyinli insanlardan oluşturma, çünkü onlara yasa dışı ve keyfi işlerini yaptıramazsın. Kifayetsiz muhterisleri ve sadakati zekasından yüksek ezikleri çevrene topla ki, bütün yasa ve ahlak dışı işlerini kolayca yaptirabilesin. Kariyer hırsı yüksek, karakter değeri düşük insanlari daha kolay kullanirsin. 

Evet, Türkiyede siyasi başarının etik olarak “olması gereken” kuralları böyle olmayabilir ama “pratikte geçerli olan” kuralları özetle böyle. Bunları göremeyecek kadar kafasız da değilim, görüp söyleyemeyecek kadar korkak da. Net ve sert gerçekler böyle gençler, artık seçim sizin! 

Mümin Sekman Sitesi İçin Tıklayınız


1 yorum :